1882 var året då första bandet i Carl Martin Rosenbergs “Geografiskt-statistiskt handlexikon över Sverige.” utgavs på nya tryckeri-aktiebolaget i Stockholm, på A. V. Carlsons förlag. Nästa band utkom året efter, år 1883. Denna bok har blivit oerhört använda i släktforskningssammanhang och såväl faksimilutgåvor har utgivits 1982 och 1993, liksom digitala versioner. En CD-utgåva togs fram av SVAR (Riksarkivet) år 2005 tillsammans med Sveriges Släktforskarförbund och Arkion hade här en mycket viktig roll.
Bokverket innehåller information om totalt cirka 68 000 platser i Sverige och var den allra största sammanställningen över Sveriges geografi när den kom ut i början av 1880-talet, och har allt sedan dess varit någon av en bibel i släktforskningssammanhang. En referens så vanligen omnämnd att den ofta bara omnämns som “Rosenberg” och alla släktforskare förstår då direkt vilken bok som det gäller.
CD-utgåvan innehåller flera funktioner som inte står att finna i en vanlig bok. Det inkluderar en sökfunktion där du kan söka på ett visst ord, och med avancerade sökfunktioner som tar tillvara på information såsom namn på ort, socken, härad och län. Inte minst gör denna sökfunktion det lättare när vi behandlar vanligare ortnamn – för att kunna förstå information om en viss ort är det värt att göra en sökning på detta ortnamn och se att det finns ett tjugotal till platser med samma namn och att detta kan leda till en viss förvirring.
Information som olika namn som orten har haft samt hur många invånare som bodde där vid tiden för bokens utgivning är information som står att finna i boken, liksom cd-utgåvan och för den som är ny i släktforskningsträsket är det en nödvändighet att dyka ner i “Rosenberg”. Det finns en digitaliserad version av Projekt Runeberg men den har inte den tilläggsinformation och de rättningar, samt de sökfunktioner, som cd-utgåvan har, och fungerar förstås inte offline.
Lämna ett svar